2011. február 17., csütörtök

Indonéz szösszenetek


Mielőtt megírnám a legújabb indonéz élményeimet, előtte egy kis ízelítő az ország népéről és viselt dolgaikról.
Nehéz dolgom van, ugyanis Indonézia a kedvenc ország, ezért kissé elfogult vagyok velük kapcsolatban, de azért igyekszem objektív maradni.Bár az én tapasztalatom szerint a világ legkedvesebb emberei!!! Ha nem hiszed, járj utána.


- Mobiltelefon: viszonylag új dolog errefelé, 2003-ban 1 szolgáltató sem volt még a piacon, mára már több mint 50 millió embernek van telója.
Ráadásul nem is egy.
Viszont eléggé sajátságos módon használják. Miután felveszik a telcsit, meghallgatják a partner mondókáját és amikor ők beszélnek a szájuk elé teszik a telefont, mintha videotelefon lenne és úgy beszélnek bele.
A szolgáltatók legújabb húzása, az 1000 ingyen SMS, na ezt ők maximálisan kihasználják.
Ha Indonéziában jársz óvatosan add meg a telefonszámod, mert különben egész nap válaszolgathatsz az SMS-ekre. A legújabb, ezt épp most láttam, 1 karakter = 1 Rp.
(1000 Rp = 24 Ft), ezért ők nem igyekeznek belezsúfolni 1 üzenetbe az összes mondókájukat, ellenben velem. Hanem gyakorlatilag 1 SMS = 1 kérdés, többet meg se próbálj leírni, mert nem veszik az adást. Bármilyen közlekedési eszközre szállsz fel, a melletted ülő ember nagy eséllyel SMS-t fog írni vagy zenét hallgat a mobilján. Ja igen nem ritka az sem, amikor pisilés közben ír valaki SMS-t. Hát igen a rohanó világ.
Fotó: mindig, mindenki veled szeretne, főként telefonról.
Vigyázz a nagyobb csapatokkal, mert nem elég 1 fotó, mindenki egyenként szeretne fotózkodni veled! Nem ritka, az sem, hogy a gyereket átöltöztetik a fotózás előtt.

- TV: mindenkinek van és mindig az utca felé néz.
ÉS MINDIG ÜVÖLT.



Sok helyen igaz, hogy nincs angol WC, de már plazmán élvezik a szappanoperák nyújtotta élvezetet. Igen itt is van.
Miazhogy.
Agy kitesz a polcra és nézik. Ha épp megy valamelyik (mindig), akkor hozzájuk se lehet szólni, mert annyira átélik a sztorit, mintha ők lennének a főszereplők.
Reklámok:zseniális, itt is, mint Ázsiában mindenhol fehérítős krémeket reklámoznak, a fehérre polírozott arcú, európainak látszó modellek. A barna szín jelentése errefelé, az, hogy fizikai munkás vagy, ha kint állsz a napon és úgy beszélgetsz a helyi népekkel, akkor gyakran behívnak az árnyékba, nehogy lebarnulj.

Vidéken főút mellett (főként Maluku), szinte mindenhol vannak bandázó helyek (fedett, buszmegálló formájú építmények), ahol a motoros taxisok és a férfiak csapata gyülekezik. Hát persze, hogy itt is van TV, sok helyen még HBO is. Délelőtt a gyerkőcök nézik a mesét, délután pedig a teremtés koronái gyűlnek ide.


Közlekedés:
-Becak: biciklis riksa, 2 helyi vagy 1 germán turista számára tökéletes, főként kis távra (5-10 000 Rp)


-Bentor (főként Halmahera):2 személyes motorizált riksa, állt. levágják a moped elejét és erre szerkesztik rá a fülkét, előnyös, mert 2 ember tud utazni vele 1 áráért. (5000 Rp. városon belül)


-Ojek (a kedvencem):motoros taxi, adott a 110 vagy 125 köbcentis moped és te megállapodsz a gazdájával (1-2000 Rp. /km, de 5000 alatt nem nagyon indítja be a gépet)


Motor: családi szállítóeszköz, 4-5 fő se ritka rajta, legtöbben hitelre veszik (kb. 300 000 Ft újonnan). Lehet automata vagy körváltós (minden sebesség lefelé és sarok lenyomásával váltasz vissza). A 6 éves gyerkőcök is ezzel járnak suliba, vagy a csajok a piacra, de akár 70 feletti nénike is gubbaszthat rajta. A csirkétől az ablaküvegig bármit elszállítanak vele.
Bukósisak: vásárlás, pecázás, séta, kompolás nélkülözhetetlen kelléke.
Egyesek szinte mindig hordják.


Este viszont, amikor leteszik a mocit aludni, akkor szinte mindenki rajta hagyja és a bukó megvárja őket, nem távozik el reggelre, mint kishazánkban.

Bemo, Angkot, Pete-Pete: szinte mindenhol más a neve, családias hangulatú személyszállító eszköz, helyi BKV vagy nevezhetjük iránytaxinak is. 10-12 helyi vagy 2 kigyúrt kopasz számára ideális, megállója nincs, gyakorlatilag bárhol megáll, ahol leinted, ha benne ülsz, akkor kiri-kiri hangjelzésre már fékez is a sofőr. Mindig épp akkor indul, amikor odaérsz, a gazdája szinte benne lakik és a belső dizájn az ő ízlését dicséri. A külső festés lehet vallási témájú, de nem ritka a lenge ruhájú csajok ábrázolása sem, belül plüssfigurák, hangfalak (néha ezen ülsz) vagy tükörhegyek. Az útvonala sokszor rejtély, amíg a sofőrt ki nem faggatod, de 90 %-ban arrafelé fog menni, amerre te is. (2- 5000 Rp)



-Autó:legtöbb Toyota, abból is Kijang vagy Avanza, ezek 7 személyes, egyterű, full extrás japán csodák.
-Kijang:sok helyen (Floresz, Halmahera) iránytaxi, akkor indul, amikor megtelik.
Ár megállapodás szerint.

-Busz: külön élmény,
Mindig egyből indul, zsúfolt és lassú, de remekül lehet ismerkedni a helyiekkel.


Indulás előtt jön a hírlap, enni-innivaló és cigiárus, induláskor sokszor a TV is bekapcsol és élvezheted a helyi szappanoperákat, aztán nem ritka az ügynök sem. Kiosztogatja a portékáját és komplett marketingtervet tart a buszon. Tök jó.



Ha nincs tévé, akkor üvölt a dangdut muzsika.
Többször találkoztam süketnémákkal is, a módszer ua., mint nálunk: kezedbe nyomja a tollat, plüsskutyát meg a kis cédulán a szándékát.
A sebességre a minden fánál megáll a jellemző, és a kalauz testének a háromnegyede általában a buszon kívül található és minden eszközzel próbálja rávenni az utca népét az utazásra.
Leszállási szándékot, sokan a fémpénz kapaszkodóhoz való ütlegelésével jelzik.
Na ekkor ne ácsorogjál, mert tuti a sofőrig repülsz!

-Vonat (csak Jáva szigetén van): ciki, de én még soha nem utaztam vele.
Ígérem záros határidőn belül pótolom.

-Teherautó: stopposok közlekedési eszköze, ha leinted szinte mind megáll és ingyen elvisz oda, ahová tart. Szumátrán a városok szélén vannak rendőrségi ellenőrző pontok, ott a közeget is megkérheted, ő a rendszámból egyből látja hova tart a teherautó és leinti neked.
Mellesleg én nekik köszönhetem az indonéz nyelvtudásom nagy részét.
Ha már sofőr, akkor nyilván mind cigizik és persze téged is megkínál.
Sokszor nagyon jó kaland a busz vagy teherautó tetőn történő utazás!!!


Cigi (kretek): szegfűszeges, olcsó és minden férfi füstöl
Bárhol-bármikor: busz, hajó, motor, vonat, utca, kifőzde, lakás.
A nálunk is fellelhető Djarum is innen származik, de a különbség ég és föld.
Legújabb ízek: mentolos-szegfűszeges, cappucinos-szegfűszeges, fekete teás-szegfűszeges.
A lightos cigi és kb. háromszor olyan erős, mint nálunk a piros szofi.
Sampourna: nikotin: 1,0 mg   kátrány: 14 mg
Gudang Garam:nikotin: 1,8 mg     kátrány: 30 mg
Ha ki van téve az asztalra, akkor az mindenkié. Odamész a vadidegen emberhez és kiveszel belőle egy szálat, aztán vagy beszélgetsz vele vagy nem.

-Komp: több a rozsda, mint a festék, néha elsüllyed 1-2, de ki kell próbálni.
A jobbakon találsz napozóteraszt is.
Büfé szinte mindig van, ott bedobhatsz 1 feketét vagy akár tasakos levest is. Indulás előtt megszállják az árusok és leszállás előtt már a helyi kukások harcolnak a PET palackokért.


Kávé (Kopi): alul fél cm kávé, erre borul rá ugyanennyi cukor, aztán csurig töltik forró vízzel. Szinte mindig korsóban vagy üvegpohárban találkozol vele.
Balin egy ujjnyival kevesebb a forró víz, nem nem sajnálják tőled, viszont így megtudod fogni égési sérülés nélkül is (2-5000 Rp.).
Édesség:alapvetően minden édes, kenyér, kolbász, kávé, tea és ha nem kérsz bele cukrot, akkor is kapsz.
Tejes Kávé (kopi susu) : ua + kondensz tej

Kopi Luwak:új divat, cibetmacska megeszi az erdei sétája során a kávét, majd kikakilja és élelmes emberek összeszedik, hogy utána ezt neked eladhassák aranyárban. (80-100 000Rp / 1csésze). Egy kóstolást mindenképpen megérdemel, már csak a tudat miatt is, hogy a világ legdrágább kávéját iszod.


Tea (teh):főként fekete, mindenféle ízesítésben, a legjobb minőség a BP1-es (2-5000 Rp).


- Repülő:mindig késik, minimum 1 órát, néha 6-7-et, viszont nagyon olcsó. Ha biztosra akarsz menni, akkor Garuda, mindig On Time indul, viszont sokkal drágább és nem repül mindenhová.


Mivel mindenki közlekedik ezért üzemanyagra is szükség van.

Benzin: mindenki árulja, akár benzinkúttal szemközt is
Leggyakoribb előfordulási helye a Finlandia vodkás üveg.
Az ára kútnál 4500Rp, a zugkutakon pedig 5-6000 Rp, na de a trükk a mennyiség. A vodkás üveg csak 0,7dl, persze amikor beszélsz velük, akkor ők liternek mondják.
Viszont az élményért megéri. Motor leparkol, csomagtartó felnyit, és már zúdul is bele a tankba a Finlandiának álcázott benzin.
Ternate szigetén világosodtam meg, miért árulnak ezek benzinkúttal szemben is benzint.
A kút ki tudja miért zárva tartott és így nekem is kapóra jött a benzinárus néni.


Fekvőrendőr: Malukun imádják, minden ház előtt van.
Anyagi helyzettől függően lehet fadarab, kókusz vagy bambusztörzs, tehetősebbeknél beton. Persze ezt csak a motoron ülő utas tudja igazán kiélvezni, ráhajtás után.
Ahogy motorozgatsz, mindenfelé feltűnik, hogy nem baj, ha kosz vagy szemét van elszórva, de levél az nem lehet a kertben. Az a heppjük, hogy állandóan leveleket sepregetnek. Aztán este persze meggyújtják a szeméttel együtt. Hát talán jobb, mintha a tengerbe szórnák.

Szemét: szimbiózisban élnek vele
Ha kell, ha nem, adnak zacskót. Kólához, cigihez és mindenmáshoz, na meg egy rakás szívószálat is. Ha nem muszáj, akkor inkább ne kérjél!
Egyszer egy guide mesélte, hogy amikor felajánlotta a szolgálatait a leendő kuncsaftok csak ennyit mondtak.
- Guide? Minek, csak követnünk kell a szemetet.
Sajnos igaz.
Úgy szemetelnek, mintha kötelező volna, de még így a világ egyik legszebb és legváltozatosabb országát ismerheted meg, ha sorsod elhoz ide.

A kevésbé turistás helyeken gyakran pár perc beszélgetés után meghívnak magukhoz a helyiek. Érdemes elfogadni, mert életre szóló élményekkel gazdagodhatsz. Körbe visznek a falvakban és büszkén mutogatnak a szomszédoknak vagy megmutatják az útikönyvből kimaradt látnivalókat vagy pusztán csak elmerülsz a falu életében.
Kurkászás: sokszor látni, amint az egyik nő a másik hajában turkál.
Gondoltam tetvészkednek, de nem, hanem mivel nagyon hiúk, ezért az ősz hajszálakat távolítják el egymás fejéről.
Miután kigyönyörködted magad a látványban és visszatértél alkalmi szállásadóidhoz hamarosan kész a vacsora.



Aztán persze vacsi után, ha mosdóba kell menned, akkor ne lepődj meg:
Mandi:



a hagyományos Indonéz fürdőszobában nincs zuhanyzó vagy kád, helyette van a mandi.1 méter magas 80 X80 cm széles medence, kívül belül kicsempézve, felette csap, benne állt. rózsaszín szív alakú kanál. A medencét nem arra találták ki, hogy abba állj (sőt  néha halakat is tartanak benne), hanem ebből mered magadra a hűsítő vizet.
Utána még beszélgettek és jöhet az alvás.
Szellemek:a helyiek félnek tőlük és szinte mindenki lámpafénynél alszik.

Most hirtelen ennyi jutott eszembe.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése